Gåtur med Banemand Hansen

En tur gennem Tønder Nystad og Havn.

Fredag i august og september kl. 17.00 (ikke 20/8 og 17/9)

Start: Under uret, Perron 1, Tønder H, Jernbanegade 9, 6270 Tønder

Turen tager en time og foregår på dansk. Turen slutter på P-pladsen bag Museet.

Det koster 40 kr./ person, som betales kontant eller MP 35027

 

 

Er Tønder en havneby? Der er jo 15 km til Vadehavet. Ja, men sådan har det langt fra altid været. Og en af grunden til at byen overhovedet findes. Tag med Banemand Hansen og få svaret på hvad 1040, 1700 og 1933 har med Tønder Havn at gøre. 

 

Nystaden? Da toget kom til Tønder i 2. omgang 1880erne planlagde, den daværende  by- og amtsledelse en helt ny industri by Tønder Marsk by sammen med den 2. togstation i byen. I god afstand fra "Den gamle købmandsby". De er nu vokset sammen, men Banemand Hansens tur starter i noget af Tønder Marsk By og giver forklaringen på byens sjæl og hvorfor vi ikke snakker om "Genforeningen" i Tønder. Arkitekten Wegner fik stor betydning for byen, men hans inspirator og forgænger den unge Laurits Thaysen fik langt større direkte betydning for byen, også det giver Banemand Hansen svar på hvorfor.

 

Jeg har valgt Banemand Hansen som hovedperson for turen af flere grunde. Turen starter på Tønder station og jeg synes, det giver god mening i at tage udgangspunkt i, da de danske Statstjenestemænd overtog byen i 1920 fra de tyske. Gå med på turen og du forstår hvorfor. Derfor valget af navnet "Hansen". Banemand fordi vi starter på Stationen, men de mere uniformskyndige vil kunne gennemskue, at uniformen er en DSB færgekaptajns. Det skyldes, at jeg er opvokset i Korsør, hvor min far arbejdede på færgerne indtil kort før Storebæltsbroen var færdig.  

 

 

 

Andre ture og tider (klik her)

Vi tilbyder historier og oplevelser i Tønder bag digerne

Guidede byture til fods og på cykel i Tønder

Hvem er jeg?