Byvandring Downtown Toftlund med Læge Lauesgaard

 

Kan  kun bestiles som selskabsrundvisning for selskaber. Bestilles på jens@kagmandtours.dk eller SMS 20 24 26 92.

 

Turen tager 1 ½ time og foregår på dansk.

 

Turen starter og slutter ved Toftlund biograf, Toldbodgade 8, 6520 Toftlund.

 

Jeg tilbyder for 130 kr. også et tilbud om byvandring + billet til biografen + 1 lille popcorn + 1 kaffe eller dansk vand. Se filmtilbudet på toftlundbiograf.dk Dette tilbud er sat på Coronatimeout.

Turen kan bestilles på jens@kagmandtours.dk eller SMS 20 24 26 92.

Jeg har valgt Lægen Lauesgaard som hovedperson. Han viser rundt Downtown Toftlund og fortæller om byens historie både før, under og efter han levede i byen. Hvordan den pga. krigen i 1864 voksede fra 4 gårde til tysk storby. Om Bogens Højskole og mange af Lauesgaards mange tiltag i byen efter 1920. Og hvordan andre ildsjæle efter hans død har påvirket byen til det, den er i dag.

 

Læge Lauesgaard var en af de mange højt uddannede danskere, der tog til Sønderjylland for at genrejse "danskheden" efter afstemningen i 1920. Lauesgaard baggrund var dog lidt mere speciel end de fleste. Hans far var dansk præst lidt uden for Haderslev, men da dansk blev forbudt i kirkerne måtte han flygte nord til Danmark for ikke at blive fængslet,da han vedblev at prædike på dansk. Efter 1. verdenskrig rejste Lauesgaard fra sine lægepraksiser i Skagen og Ålborg til Flensborg for at kæmpe for, at byen blev dansk. Derfor måtte han til sidst flygte fra byen og endte i den tyske administrationsby Toftlund. 

 

Han fik stor betydning for byen i hjertet af Sønderjylland. Han kæmpede stadig hemmeligt for det danske mindretal i Sydslesvig og et Danmark til Ejderen. Hans skabte Bogens Højskole, der fik stor betydning langt ud over landets grænser. Samtidig fik han stadig tid til at være byens læge. Næsten Toftlunds svar på "Doktor Hansen", selvom Lauesgaards metoder for datiden nok var ret utradionelle, men i dag nærmest supermoderne. 

 

Andre ture og tider (klik her)

Vi tilbyder historier og oplevelser i Tønder bag digerne

Guidede byture til fods og på cykel i Tønder

Hvem er jeg?